Apa itu BAHAGIA?

7:10 am Cerita Inspirasi, Definisi

Apa itu bahagia? Saya pasti tiap seorang mempunyai definisi yang berbeza untuk takrif BAHAGIA. Ianya begitu subjektif untuk dihuraikan. Terpanggil saya untuk bercerita mengenai apa itu bahagia dari perspektif seorang menteri. Hehe..Tiada kaitan dengan menteri di Malaysia. :-P

“Apakah yang dimaksudkan dengan bahagia, wahai tuan?,” tanya seseorang kepada Yahya Bin Khalid al-Barmaky. Sekadar maklumat, Yahya merupakan salah seorang menteri yang agak terkenal di zaman Bani Abbas.

Lalu diijawab oleh Yahya tentang makna kebahagian untuk sama-sama kita renungi.

“Sentosa perangai, kuat ingatan, bijaksana akal, tenang dan sabar menuju maksud.

PS : InsyaAllah Sabtu ini dari pukul 12-1 petang , saudara Naim Jaafar dan saya akan berada di booth PTS untuk mempromosi buku kami iaitu ‘Apa Bakat Saya?’ di pesta buku, PWTC.  Jumpa di sana bagi yang ada kelapangan. :-)

Bookmark Artikel Ini:These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • blinkbits
  • BlinkList
  • blogmarks
  • co.mments
  • del.icio.us
  • digg
  • Furl
  • LinkaGoGo
  • NewsVine
  • RawSugar
  • Reddit
  • scuttle
  • Simpy
  • Smarking
  • YahooMyWeb
4 Responses
  1. saye :

    Date: April 23, 2009 @ 9:52 am

    perangai saya tak sentosa, ingatan pun tak kuat, bijaksana apatah lagi..
    adakah saya tak bahagia?

  2. admin :

    Date: April 23, 2009 @ 11:33 am

    eleh..saje je tak nak mengaku bijak.

  3. miepekan :

    Date: April 26, 2009 @ 11:13 pm

    Salam,

    Tahniah atas peghasilan buku terbaru anda. Moga menceriakan lagi sumber
    ilmu tanahair.

  4. orizz :

    Date: April 28, 2009 @ 7:41 am

    terima kasih miepekan. Salam kejayaan untuk saudara juga :-)

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.