Lakukan Perkara Yang Anda Minat
November 24, 2008 11:18 pm Quote Motivasi, UmumSalam motivasi. Apa kata kita kayakan pemikiran motivasi hari ini dengan mendengar kata-kata daripada orang paling kaya di dunia ketika ini.
“Saya tiada beza dengan anda. Saya mungkin mempunyai wang yang banyak, tetapi wang bukanlah perbezaaannya. Memang saya boleh membeli sut buatan tangan yang mahal. Tetapi apabila saya memakainya, sut tersebut hanya akan kelihatan murah sahaja. Saya lebih suka membeli cheeseburger daripada kedai Dairy Queen berbanding menghabiskan seratus dollar untuk hidangan makanan. “
Sambungnya lagi, “Jika ada perbezaan saya dengan anda adalah saya bangun setiap pagi dan mempunyai peluang untuk melakukan perkara yang saya suka, setiap hari. Jika awak ingin belajar sesuatu daripada saya, inilah nasihat yang terbaik saya boleh berkongsi dengan anda.” Warren Buffet.
Apapun anda lakukan dalam hidup ini, lakukan apa yang anda minat. Bukan perkara yang menjadi minat orang lain. Jika anda tidak mahu menjadi cikgu dan berminat menjadi pereka sila lakukannya. Ataupun anda tidak berminat menjadi akauntan dan berminat menjadi pakar motivasi. Sila lakukannya juga.
Andalah sebenarnya yang berhak mencorak hidup anda. Selagi anda melakukan perkara yang anda tidak suka, anda tidak akan ke mana. Persoalannya di sini, bagaimanakah anda akan berjaya dengan gemilang jika anda melakukan perkara yang tidak anda minati? Melakukan sesuatu yang diminati menyebabkan adrenalin anda mengalir laju. Tenaga yang disalurkan kepadanya bertambah lebih banyak. Kesannya anda akan melakukan sesuatu dengan lebih bertenaga. Sudah tentu hasilnya hebat jika apa yang diberikan turut hebat.
Jadi apa kata ruang sejenak masa anda untuk memikirkan perkara yang menjadi minat anda. ![]()
















