Siri 3 Kitaran Emosi

6:40 pm Minda, Winner

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Happy face

Yahoo~ Rasa bersemangat pula cuti sekolah kali ini walaupun saya tidaklah bercuti… :-) Hari ini kita menyambung post yang sebelum ini. Masih ingat? Penyelesaian untuk masalah kitaran emosi yang telah dibincang sebelum ini.  Anda inginkan tipsnya? Ayuh, tanpa perlu membuang masa.

Salah seorang ahli psikologi telah menawarkan satu kaedah yang menarik untuk mengatasi perasaan dan mengawal emosi.

“Perbuatan anda mampu mengawal minda dan emosi anda.”

Ini membawa maksud, jika anda ingin berasa gembira, anda perlulah berlakon seolah-olah anda gembira terlebih dahulu. Begitu juga jika anda ingin sihat, anda mestilah berlakon seolah-olah anda sihat. Jika anda ingin berasa bertenaga, anda haruslah berlakon seolah-olah anda bertenaga.

Kesimpulannya, pastikan anda mengawal minda anda apabila emosi tertekan melanda anda. Berusaha untuk menjadi tuan kepada emosi anda. InsyaAllah..

Ketahuilah,

“ Orang lemah ialah orang yang membenarkan pemikirannya mengawal tindakannya,

manakala  orang yang kuat adalah orang yang memaksa  tindakannya untuk mengawal pemikirannya.”

Salam inspirasi untuk anda. :-P

Bookmark Artikel Ini:These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • blinkbits
  • BlinkList
  • blogmarks
  • co.mments
  • del.icio.us
  • digg
  • Furl
  • LinkaGoGo
  • NewsVine
  • RawSugar
  • Reddit
  • scuttle
  • Simpy
  • Smarking
  • YahooMyWeb
One Response
  1. AM.fazid :

    Date: June 10, 2009 @ 5:38 pm

    salam bro,

    falsafah di atas mmg bagus,Allah jadikan Minda kita tiada tandingan.Kita kawal,tp bro…masa nak kawal tu yang susah lagi-lagi dalam keadaan yang kritikal.

Leave a Comment

Your comment

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.